Epilepsi
Grunnen til at hunder får anfall kan være mange.
-Av skade, eller som en bivirkning av andre sykdommer, forgiftning eller det kan være arvelig betinget. Det første man må gjøre, er å finne ut hvorfor hunden har anfall.
Med skader, forgiftning eller andre sykdommer, er behandling av den direkte årsaken som regel nok til å ”kurere” anfallene, men hvis den egentlige årsaken har forårsaket permanent hjerneskade kan anfallene fortsette.
En grundig veterinær sjekk skulle avsløre om det er noe annet enn arvelig epilepsi involvert. Ved så godt som alle andre årsaker (det mest tenkelige unntaket må være hjerne svulst- eller sykdom) vil det være tegn på at noe annet er galt i tillegg til anfallene.
Hvis man ikke kan avgjøre årsaken blir anfallet, klassifisert det som ”idiopatisk epilepsi”, som betyr at den har ukjent opphav, idiopatisk epilepsi er genetisk.
Den kan bare bli diagnostisert ved å utelukke andre årsaker fordi det ikke finnes en positiv test for den ennå.
I USA jobbes det iherdig for å forsøker å lage en DNA test for epilepsi på Australian Shepherd.
«Idiopatisk» epilepsi forsvinner ikke. Hunden vil ikke ha ett eller flere anfall for så å bli frisk. Hunden vil ha anfall livet ut, og anfallene vil bli verre hvis den ikke får medisinsk behandling. Medisinering er allikevel ingen garanti for at hunden forblir anfall- fri. Medisinen i seg selv har bi virkninger og kan i noen tilfeller miste sin effekt. Epilepsi kan være dødelig.
Arvegangen til epilepsi er ukjent. Noen tror at det styres av et enkelt gen, og bruker den teorien som utgangpunkt for sin forskning. Men vitenskapen er under ingen omstendigheter enstemmig om det. Ingen hund med epileptiske anfall skal bli brukt i avl, heller ikke første generasjons slektninger (foreldre, avkom eller hel og halvsøsken) Fjernere slektninger bør avles med stor forsiktighet, for å være sikker på å unngå andre affiserte linjer.
MDR1
-Noe som er et problem for Collie, viser seg også å være et problem for Aussie. MDR1 defekten… Hundene klarer ikke å kvitte seg med visse stoffer i medikamenter- de bygger seg opp i kroppen, og hunden blir rett å slett forgiftet av helt normale doser medisin. Det har etter hvert kommet en lang liste med stoffer man må holde seg unna, hvis man har en hund med MDR1 defekten. Har du mistanke om at din aussie kan ha denne defekten, eller vet om nære slektninger som har det, bør hunden testes…